Jod dla zdrowia mamy i dziecka

Autor:


Każdy, a w szczególności przyszłe mamy wiedzą jak istotne jest odżywianie w czasie ciąży. To co znajduje się na naszym talerzu wpływa na rozwój dziecka. Dlatego tak ważne jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W diecie kobiet w tym wyjątkowym stanie nie może zabraknąć pierwiastka jakim jest jod.



Jod to niezwykle ważny pierwiastek wpływający na rozwój dziecka. Jego rolą jest produkcja hormonów tarczycy. To bardzo znaczący element wpływający na układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu. Ma związek także z prawidłowym metabolizmem, układem krążenia, wzrostem oraz dojrzewaniem.

Niedobór…
Nie wszystkie kobiety zdają sobie sprawę jak ważne dla rozwoju dziecka jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości jodu. Jego brak prowadzić może do opóźnienia w rozwoju umysłowym oraz psychomotorycznym dziecka. Skutkować także może słabszą koncentracją, obniżeniem zdolności zapamiętywania i uczenia się.
Niedobór jodu w ciąży wiąże się czasem z poronieniami i zwiększa umieralność poporodową.
Jego brak powodować może również tzw. wole, pod pojęciem których należy rozumieć powiększenie się tarczycy. W najbardziej zaawansowanych przypadkach prowadzić to może do ucisku tchawicy.

Źródła…
Najlepszymi źródłami jodu są ryby i owoce morza. Kobiety w ciąży powinny spożywać ryby nawet 3 razy w tygodniu. Należy jednak uważać na te gatunki, które mogą zawierać elementy metali ciężkich, takie jak np. tuńczyk. Warto także pamiętać o produktach mlecznych oraz warzywach. Niejednokrotnie w jod bogate są też wody mineralne. Dobrze przed zakupem zwrócić zatem uwagę na ich skład.
W jod bogata jest także sól kuchenna, jednak z ilością tego produktu trzeba uważać, gdyż jej nadmiar jest szkodliwy dla organizmu.

Jod można dostarczyć organizmowi także poprzez wizytę w nadmorskich miejscowościach. Jego ilość zawartego w powietrzu maleje wraz z oddalaniem się od brzegu morza. to idealny sposób na połączenie przyjemnego z pożytecznym.

A aptece dostępne są też doustne preparaty zawierające ten pierwiastek. Nie należy jednak zażywać ich bez konsultacji z lekarzem.

Należy pamiętać, że pewne produkty zaburzają właściwe wchłanianie jodu. Zaliczyć do nich możemy kapustę, brokuły, brukselkę czy rzepę.

Specjaliści twierdzą, iż dzienne zapotrzebowanie na jod wynosi 160-200 mikrogramów. Kobiety w ciąży mają zdecydowanie większe potrzeby – 230 mikrogramów.
Nie zapomnijcie zatem, aby produkty bogate w ten pierwiastek były stałym elementem Waszego codziennego menu.

Szukaj



Jak znaleźć drugą połówkę?

Autor: Ewa Madaj

Od dłuższego czasu bezskutecznie szukasz miłości i wciąż zastanawiasz się jak znaleźć drugą połówkę? Zobacz co zrobić, aby przyciągnąć do siebie prawdziw

Czytaj dalej
Udostępnij:

Kosmetyki naturalne – jak je rozpoznać?

Autor: Ewa Madaj

Gdy wybierasz produkty, z których przygotowujesz obiad dla całej rodziny, kierujesz się przede wszystkim składem. Czy robisz to samo, gdy stoisz przed p&

Czytaj dalej
Udostępnij:

Korzyści wynikające z zakupu płytek ceramicznych

Autor: Ewa Madaj

Płytki ceramiczne są bardzo popularnym oraz często wykorzystywanym materiałem wykończeniowym podłóg. Współcześnie na rynku dostać można niezwykle szeroką ofertą

Czytaj dalej
Udostępnij:

Kierowco, sprawdź co warto kupić przed sezonem zimowym

Autor: Ewa Madaj

Przymrozki i opady śniegu to jedne z wielu zimowych uciążliwości kierowców, którzy codziennie rano odśnieżają pojazd lub odmrażają szyby. Na szczęście istnieją

Czytaj dalej
Udostępnij:

Co musisz wiedzieć, zanim zdecydujesz się na żyrandol kryształowy?

Autor: Ewa Madaj

Jeżeli planujesz zmienić wystrój własnego mieszkania albo już jesteś na etapie jego urządzania, to zapewne zastanawiasz się, o jakie dodatki zadbać, aby wszystk

Czytaj dalej
Udostępnij: